2018. augusztus 18., szombat

Rajzos játékok felsősöknek négyzetrácsos lapra

Aki fejlesztéssel foglalkozik, ilyenkor augusztus végén rendszerint már pörgeti az agyát, gyűjti az ötleteket a fejlesztési tervekhez. Nekem idén a felsősök fejlesztése lesz a legfőbb kihívás, ehhez gyűjtöm az ötleteket. Meglepő, mennyi mindenre jó egy egyszerű, mindig kéznél lévő négyzetrácsos lap.A Pinterestről hoztam ötleteket. 

A felsősök közül is sokaknak szüksége van még grafomotoros fejlesztésre, a síkbeli tájékozódás javítására. Hasznos lehet számukra minden táblázatos, négyzetrácsos feladat. A csoszogókat sok mindenki ismeri. 

Ábramásolásból vagy a nagyon realisztikus, vagy az absztrakt ábrák jönnek be nekik. Az előbbire nagyon jók a különféle emojik, pixelgrafikák másolása (Pixel Art keresőszóval érdemes képeket keresni.)  Például Star Wars rajongóknak motiváló lehet  a kedves R2D2 robot. 


Vagy ha vannak egyszerű gobelin- vagy keresztszemes mintáink, azok is érdekessé tehetők, mivel jobban kapcsolhatók az évkör ünnepi alkalmaihoz.



Rajzból is hasznos, ha a gyerekek értik, hogy az előtt-mögött, előtérben-háttérben viszonylatok hogyan is képeződnek le a síkban. Ez is nehézséget okoz sok idősebb diáknak. A bonyolultan fonódó kelta csomók hasznosak  a felsősök síkbeli tájékozódása javításához.


Jó lazító, nyugtató feladat egy stresszes napon a kelta csomók színezése, az eredmény pedig egészen mutatós, eredeti.


Erre a célra lehet használni látványos optikai illúziókat is, ahol a síklapon térbeli figurákat jelenítünk meg, ezek lehetnek valóságosak vagy trükkösek. 
Vagy akár iszlám mozaikmintákat. 

Az ívek könnyed, pontos rajzolásához jó, és látványos, a tetkókhoz hasonló motívumvilágú az indiai eredetű krétarajz-művészet, a  Kolam-minták másoltatása. A legenda szerint régen ezeket rizslisztből készítették, hogy a hangyákat távolt tartsák az élelmiszerektől. Ez tényleg segíthet a macskakaparásokon, ha szép lassan rajzoltatjuk. 




A kitartó, koncentrált munkát segíti  a következő egyszerű színezős türelemjáték a figyelem fejlesztéséhez:
A további ötleteket bátran rábízhatjuk a tanítványainkra, lehet, hogy még jobbakat találnak ki maguknak.  Középiskolás koromban sok ilyesmit rajzolgattam a magam szórakoztatására. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...