2018. július 10., kedd

Élmények matematika és művészet határán



A nyár egyik legjobb gyerekrendezvénye számunkra a Győrkőc. Idén azon belül a béke és megnyugvás szigete az Élményműhely  kreatív standja volt. Asztalokon színes, kézbe fogható építők, totyogótól aggastyánig békében együtt épít számtalanféle embert. A szervezők elkalauzolták az érdeklődőket a  matematika, művészet, pedagógia határvidékére a szabad játék segítségével. Mindenki alkotott valamit: mintát, mértani testet vagy testhálót, tankot, zászlót, molekulamodellt vagy négydimenziós teret. Kora délután az én alvást már elhagyó nagyóvodásaimnak ez lett a délutáni pihenő. Megmutatom, mit próbáltunk ki. 




Itsphun

Egyszetűen összerakható, síkban és térben építésre egyaránt alkalmas formaépítőkészlet.




ZomeTool



Ez a hajdani Babylon építőre hasonlított, de többdimenziós terekre szabva.


LuxBlox


Zsanérszerűen összepattanó, apró elemekből álló készlet, amiből flexbilis, rugalmas, mozgó építményeket alkothatunk, síklapokat, csöveket, mértani testeket, autókat, tankokat és tudományos modelleket. Ez volt a kettes számú kedvenc.


Polyuniversum
Szép és jó mind, de egy a baj velük, hogy Amazonról rendelősek, vagy esetleg az Élményműhelyen keresztül rendelhetők. De van egy magyar fejlesztésű csoda is köztük, ez a  Polyuniversum játékrendszer. Az alkotója   SAXON Szász János festőművész. Három készlete a három alapformára (kör, négyzet, háromszög) és a négy látott alapszínre (piros, sárga, zöld, kék) épül. Ezekből a léptékváltásos szimmetria elvei alapján, kombinatorikus logika mentén 24 féle lapkát tartalmaz minden csomag. Jó kivitelű, erős műanyagból készült. 

Használata  elvileg 3 éves kortól ajánlott. A függplegesen rakható, mágneses bemutatódarab a két éves  legkisebb törpikémet is jó sokáig szórakoztatta. 


Többségi és sajátos igényű egyaránt haszonnal rakosgathatja. Gyógypedagógus szemmel leginkább a tanakos és diszkalkuliás gyerekek a fő célcsoport, koncentrációfejlesztésre és a gondolkodási műveletek begyakorlására, erősítésére. Jó lehetőséget nyújt még a kreativitás kiélésére, el tudom képzelni a tanórán jó tempóban haladó gyerekek holtidejének kitöltésére pl. egy túlmozgásosnál.

Óvodában, fejlesztő foglalkozáson kiválóan használható a csak műanyagból készült asztali készlet, de itt a fesztiválon ki lehetett próbálni a mágneses kivitelű, flipchart-kompatibilis változatot, na ennek tényleg ott lehetne minden osztályban a helye. 

Gyorsan be is szereztem a háromszöges készletet és kipróbáltuk azon melegében.

Illesztések: méret szerint azonosat/különbözőt, szín szerint azonosat/különbözőt, folytonosan-hézagosan, stb. Fedezze fel mindenki kedve szerint!

Térben építés: Pikk-pakk kijött egy háromszög alapú hasáb. (Egyedi mintázatot ad minden összerakásnál, ezt használja ki a design szettek kombinatorikai csomagolása)



Területlefedés, szőnyegezés


Háromszögek és egyéb síkidomok közti összefüggés


Olyannyira inspiráló, hogy elkezdtem a hatszögekkel játszani, méretsort szerkesztettem négy mintázattal/színnel, előkaparva rozsdás kombinatorikai ismereteimet. Az eredeti játék taktilisan is hívogató, sokkal élményszerűbb, de az elv kipróbálására, mint nyomtatható játék, szerintem megjárja. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...