2018. július 22., vasárnap

Szenzoros dobozok evolúciója

Mesélhetek? Minden Benti Játékok Királya nálunk egy nagyméretű, olcsó, fedeles átlátszó doboz. Ez a mi Szenzoros Varázsdobozunk. 

Van egy trükköm nehézkes hétköznapokra: előkeresek néhány régen használt kisebb játékot, plusz ezeréves réteslisztet, vagy ételfestékes vizet, ömlesztett, lejárt szavijú törmelékes száraztésztát vagy homokgyurmát. Egymás mellé teszem a nagy asztalra, de nem szólok. Előbb-utóbb felfedezik a fiúk, összekombinálják, tapicskolnak és perceken belül valami elvarázsolt történet közepén járnak. Hogy ne legyen túl nagy kosz, a doboz alá egy fedeles ágyneműtartó tetejét fektetem, amit le lehet a kádban zuhanyozni. 

Évek óta kíséri a családot ez a fajta móka. Már akkor elkezdődött, amikor sejtelmem sem volt a szenzorosságról, szuperérzékenységről, elevenségről, csak azt láttam anyaszemmel, hogy élvezi a fiam, megnyugtatja az ilyen játék. Aztán megjött az elmélet, hogy ez tulajdonképp fejlesztés, szenzoros láda, és a Pinteresten szembejöttek azok a dolgok, amit általában a gyerekek maguktól csinálnak.

Számomra is nagy felfedezés volt, hogy a folyton rohangászó, nyughatatlan kisgyerek milyen metamorfózison esik át a liszttől, sárgaborsótól és hasonlóktól. Jó régen volt ez, mikor még a nagyfiam is pici volt, másfél éves. Homokozót csinált a lisztesdobozból.


Három-négy évesen már keretek közé szorítottuk: nagy sütisdobozban végeztünk földmunkákat. 


Nagycsoportban jött a dínókorszak, vele a vulkánkitöréses-aszteroidabecsapódásos  játékok mosogatószerrel, ételfestékkel, sütőporral és hozzácsepegtetett  ecettel. 

Most a kincsvadászós-fémdetektoros korszaknál tartunk, mindenféle vasbigyókkal és mágnesekkel. 



A legutóbbi az űrlénylezuhanásos- víz alatti drónos sztori volt, ne tudjátok meg, hogy nézett ki a fürdő...  Aztán jött a szeld, slimeos verzió.


Azt gondolom, okos, eleven, ingerkereső szenzoros gyerekeknek bármit vonzóvá lehet tenni egy kis szemcséssel vagy krémessel vagy nyálkással vagy vizessel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...