2018. július 18., szerda

Light nyári gyakorló matekből leendő másodikasoknak 1.

Most már eltelt egy hónap a vakációból, pihent annyit az aprónép, hogy elkezdhetjük csepegtetni nekik a számolás tudományát megint. Persze csak apránként, finoman....  Témánként, fokozatosan haladunk a számlálástól a nyitott mondatokig, szövegesekig, a lehető legkevesebb ceruzahasználattal. Köszönjük ezt mind Pinterest Professzornak. A helyes adagolás napi egy lap. Kb. 
Ugyanakkor fél szívvel a tanító nénikre is gondoltam, hátha hasznát veszik a gyorsan haladó diákok óraközi szórakoztatásához, a lassabban haladók differenciált munkájához, ha eljön a szeptember, az év eleji ismétlés, felmérésre készülés.



Kezdjük a húszas számkörrel, számfogalom mélyítéssel.

Számlálás
Többféle formában is megoldható, ceruzamentesen. Csipeszes kártyaként, hátul a megoldást bejelölve, hogy önellenőrzésre alkalmas legyen, vagy írószerrel beszínezni, vagy kupakkal, koronggal, érmével lefedni. Ami kulcsfontosságú, figyelni kell a mutatás.mozdulat egyidejűségére és valamiféle módszert találni, hogy egy elemet csak egyszer számoljunk be. Lehet fedni, jelölni, csoportosítani ízlés szerint.

Számok sorrendje, számegyenes
Olló-ragasztó feladat. Szükség szerint segítsünk. 
Számlabirintus
Aranyhaj hosszú haján itt a számok kanyarognak 1-től 20-ig., Sárga gyurma ha van kéznél, egy hosszú kígyóval  is le lehet fedni. 



Páros és páratlan
Sorrendező kirakó alakjában.  Kedves kép segíti a sorrend kialakítását. Vagy valakinél fordítva. 

Összehasonlítás
Rajzoljunk filctollal egy kis papírnégyzet egyik felére egyesnlőségjelet, a másikra relációsat, vagy épp csicsás tátogó kacsát/krokodilt, azzal dolgozzunk. Magabiztos számolók azt is beleírhatják, melyik több mennyivel. 

Folytatás következik, később jönnek a műveletek és az összetettebb feladatok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...