2018. június 28., csütörtök

Szenzoros mókák nyárra

Itt a hosszú nyár, jópár esős nappal. Egyelőre nem unatkoznak a legények, annyi ötletük van, hogy tanulhatunk tőlük. Idén  nyáron semmi hasznos tevékenykedést, fejlesztést nem akartam betervezni, hiszen mással sem telt az utolsó két év, mint hurcolászással, hajtással, fejlesztéssel, teszteléssel. Egyen, aludjon, nőjön, ennyi a cél. Erre mást sem tesz, mint szenzoros diétát talál ki magának...

1. Térköves járdánk készül, hozattunk kavicsot. Estére már volrt egy vödör benti kavicsunk. Bevizezték, nézegették, válogatták.

2. Aztán néztek a neten valami videót, hogy kavicsból, slime-ból és kis dínókból lehet dínós terepasztalt csinálni.



3. Régészes játék.  A dínóktől hamar eljutottak a régészetig. Készítettünk a gipszből és a kisdínókból szétkalapácsolós gipsztömböt. Ez inkább udvari történet. Mikor megkötött és szétszedték, nagy bánatuk lett: az egyik dínó lábát kicsorbították. Nem könnyű a régészek élete...
4. Gipszkiöntő. Ha már gipszeztünk (alapoztuk a hetedikes exoterm-endoterm töténetet), előszedtük a legós foglalkoztatókhoz tartozó minifigura-tartót, öntöttünk ki legóenberkét, de letört a feje, aztánkirakóztak vele.


5. Játék a térkövekkel
A fiúk legalább fél tonnát széthordtak az udvaron, kupacokat raktak és mocsárjáróztak. Imádnak cipekedni.


6. Sarazás. Mindennapos alapjáték, ma pl. chilis bab készült állott esővízből, vakondtúrásból és zöld szőlőből. Máskor bevakolják, festik vele a falat, vagy egész jó állagú "betont" kevernek. Aztán áll a bál, mert az apjuk összes szerszáma a fűben, a fűnyíró útjában hever.


Eddig a gyerekek ötletei Most jönnek azok a dolgok, amivel én kínáltam be őket. 


7. Érzelmi barométer  Sosem lehet eleget beszélni erről.. A Kinder-tojásokban mostanában emojik vannak, ebből készítettem hangulatmérő órát, mutatóval, hogy könnyebb legyen konkrét, kézzelfogható dolgokhoz kötni a hangulatokra vonatkozó elvont fogalmakat. Ragasztópisztollyal ragasztottam, könnyen megragadt, a mutatója Kindertojás-kanálból van, Milton.kapoccsal egy savanyűságos vörör fedelére applikálva. 

8. Forgó optikai illúzió
Ez az én mániám, a Pinteresten rengeteg ötlet van a témában. Van egy olyan típus, ahol a forgó körre applikált képek csapják be a szemet. Pörgetni lehet és az állókép mozgóvá válik, a rajta lévő állat mozgásfázisai összeállnak. 


9. Képes sudoku
4*4-eset készítettem maradék kartonokból, formalyukasztóval. Egyszerű, matematikai logikát fejlesztő játék, annyi a szabály, hogy két azonos ábra sem egy sorban, sem egy oszlopban nem lehet. Kihagyhatunk 1, 2 vagy 3 színt, vagy 4 megadott ábra alapján kell beilleszteni a többit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...