2018. július 18., szerda

Öt szenzoros, öt szuperérzékeny

Azt, hogy a mesék gyógyítanak, már jól tudjuk, azt is, hogy micsoda kincset őriznek a népmesék. Ebből a körből a Tövisdisznós mesék a legnagyobb kedvenceink, ahol a különös, de jó eszű állatka végül mindent a maga javára fordít.

Tudom, senkinek sincs tévéje, tabja, laptopja, zsákban élünk a gyerekeink érdekében, satöbbi, de ha őszinték leszünk önmagunkhoz, kinyitjuk a szuperérzékeny kis szemünket fontos és szép dolgokat találhatunk a populáris gyerekkultúra szemétdombján. Sokan hajlamosak lenézni a mozgóképes meséket, holott köztük is vannak gyöngyszemek.

Nem tudom, észrevettétek-e, hogy hány meg hány mese üzen a szuperérzékeny, tehetséges, emiatt a sorból kilógó gyerekeknek? Ugye látjátok azt is, hogy ezeknek a gyerekeknek az útja a bennük lévő kincs megmutatása, kikeveredés sz elutasítottságból, az apa elismerésének megszerzése és a világ jobbá formálása, az igaz szerelem megtalálása?  Ugye, észrevettétek, hogy ezt az üzenetet hány meg hány gyerek érti és zárja a szívébe? Nálatok is vannak mesék, amelyek éveken át végigkísérnek benneteket, mert a gyerek lelkének dolga van velük? 

Öt ilyen szuperérzékeny karaktert válogattam össze, nálunk ők a kedvencek. 

1. Hablaty
Az Így neveld a sárkányodat csetlő-botló kamasza a jó szívén át kerül kapcsolatba a sárkányokkal, felismeri a természetüket, ez az út vezet ahhoz, hogy sárkánymester legyen és megmentse a faluját.


2. Hiro a Hős6-osból
A jövőben játszódó Hős6os kis zsenije, aki 13 évseen már az egyetemet kezdhetné, már mindenkit elvesztett, de mégsem adja fel. Új barátokra és új célokra talál.

3. Flint Lockwood a Derült égből fasírtból
Durva zaklatásos, kiközösítéses jelenettel indul a más dimenziókban lebegő, elvarázsolt feltqalálófiúja. Végül megoldja az összes kalamajkát, amit a tallálmányai okoztak és barátokra lel. 

4. Ant Nekton a Méységből
Ez a túskés természetű legényke egy tengeralattjárón él, tudósokkal és halakkal barátkozik a kortársai helyett, szóval otthon oktatódik, rendkívüli kreatív kapacitással rendelkezik és őseit keresi Lemuriában. A Kísértet tengeralattjárós rész akár nevelésfilozófiai mélységekbe is vezethet.

5. Cody Burns a MentőBotokból
Legkisebb gyermek a négy közül, átlát az embereken, űrlényekkel barátkozik és közvetíteni tud a két világ között, viszont rendkívül kotnyeles, túlmozgásos. Megunhatatlan figura, a legkevésbé agyatlan soriból.

Látjátok a közös jegyet, a ragyogó, tükörfényes tekintetet? Igen, ezek csupa fiús mesék, a lányos világban kevésbé vagyok otthon, de ha tudtok jó példát, kíváncsi vagyok rá.

Nem tudom a szuperérzékeny lányokat megérinteni célzott mesék milyen életutat rajzolnak fel? Hogy áldása legyen a világnak, vagy félreértett maradjon? Családanya legyen, a tűz őrzője? Mit mesélnek ezek a mesék?


Szenzoros jelek

Sok mese a gyermekirodalom világából vándorolt a képernyőre és az írójuk önmagukat, tapasztalataikat is magukkal hozták a képernyőre. Értő szem bizony meglátja a szenzoros jegyeket a mesehősökön. Kedves, kissé szerencsétlen, mulatságos karakterekként jelennek meg a mesékben. 


1 Pettson
A derék öreg nem tud úszni, s ezt a hiányosságát végletekig titkolja. Majdnem vízbe fullad egy kis szigeten. Cicus barátja addig faggatja, míg ki nem derül a gyermekkori úszótanfolyam körüli megaláztatás. Mintha alulszabályozott lenne a testérzékelése.

2. Velma
Évtizedek óta fut a képernyőkön Scooby-doo és rejtélyvadász csapatának kalandos története. Megfejtik a föld valamennyi homályos ügyét, felfedik a csalók keltette ködöt. Nem más ez, mint szorongásoldó mese. A sandaságokatleleplező, szuperokos, könyvmoly  Velma Dinkley minden zavarostól irtózik és igen gyakran taktilisan hárít.

3, Bozont
Scooby gazdája és legjobb barátja szélsőségesen félős és szélsőségesen bátor egyszerre, nem véletlen, hogy ő a csapatban a balek, a csali. Érzelmileg alulszabályozott és ingerkereső.
4. Tűzlovag
A tűzpiros, gyakran paprikás hangulatú tűzoltó robot igazán utálja, ha valami birizgálja, vagy morzsák, tollak kerülnek az ülése alá, ha egy parádén a gyerekek felfedezik a belsejét. Lehet, hogy taktilisan túlérzékeny?
5. Julian
A Jégkorszak negyedik részében jelenik meg az immár felnőtt Kisbarack nagy szerelme. A derék, sötétbarna mamut kissé puhány, nehézkes  és pocsékul sportol, csetlik-botlik. Nagy szálka ez leendő apósa szemében, ezért nem könnyen illeszkedik be új családjába. Gyenge a testtudata talán? Szociálisan viszont annál kiválóbb, ez tovább fokozza az atyai féltékenységet, egyszerűen nem tud jót tenni a vezérmamut szemében. Viszont az életre-halálra szóló nagy rejtélyt csak ő képes megfejteni és megmenteni a csapatot. 


Nyitott szemmel járva biztos találni még egy csomó hasonlót, például se szeri se száma az enyhén túlmozgásos vagy a társas viszonyokban elveszett mesefiguráknak. Hollywoodban sem mindenki neurotipikus, ahogy a mi kis hazánkban, békés otthonunkban sem. Bizony,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...