2018. július 22., vasárnap

...has fun

Olvasom a The Out Of Sync Child Has Fun c. könyvet. Az a csodás, hogy a gyerekem a könyvben leírt mókákat nagyrészt spontán végzi. Nem tolom terápiaként, bár lehet, hogy öngyógyításként csinálja. Ez a feltöltődés számára, hogy utána 2-3 órán át kiegyensúlyozottan működjön. A tipikusan fejlődő tesó meg megy utána boldogan. Ezek a tevékenységek univerzálisak, összekapcsolják a testvéreket, gyerekeket. Mondhatjuk inkluzívnak? 

Nagy áldás, hogy pont, most nyáron jött szembe Kranowitz könyve. Kiváló nyári mókák vannak benne, ötletadók nyűgös unatkozás ellen. Ha azt akarjátok, hogy a gyerek remekül mókázzon és szenzorosan integrálódjon, használjátok. Bár az a tapasztalatom, hogy elkezdünk egy ötletet a könyv szerint, de a végére valami egész más, de egészen személyes történet jön ki belőle. 

Eddig a taktilis és mozgásérzékeléses fejezettel ismerkedtem, jobbnál jobb öletekkel. Egyszerű, nem túl eszközigényes, vonzó, megmozgató játékok sora. Mire jutottunk?

Birkózásból, hotdogos játékból valami matracos hentergés lett, Szupercsípős Mályvacukor jeligével.


Volt egy játék, amelyben a párnákba, takarókba göngyölt gyerek a hernyó és pillangóként kéne kikelnie, no ebből egy Megaburger lett, amit egyedül kellett elfogyasztanom.


Számos kerti locsolós játék van a meleg nyári napokra, a legjobb az, amikor a finoman permetező vízsugarat úgy kell mozgatni, hogy megjelenjen a szivárvány. Balra-középen, az asztal mellett halványan látszik...


Sarazás, homokozás: homok és víz egyszerre van jelen a szomszéd falu strandján,l Dunaszigeten. A csatornaásás, várépítés megunhatatlan móka.


Esős napokon jön a Házi Jelmezbál. Van egy csomó régi ruha, sapkák, sálak, szerszámok, fegyverek a régi farsangi bálokról, olcsó jelmezpizsamák és hasonlók. Spontán öltöznek, fiú létükre!!!


Múmia: be kell tekergetni a gyereket öt-hat teketcs régi fásliba, taktilis ingerek, saját test érzékelés fejlesztése céljából. Na, ez nem tetszett neki, bárhogy is hörögtem. 


Hintacsavarokkal tettünk fel egy hintaágyat légtornászkodáshoz és egy nyújtórudat csimpaszkodni.


Ahogy haladok,biztos lesznek még fejlemények. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...