2017. december 11., hétfő

Lépegetős játék a szociális készségek fejlesztéséhez


Múltor a WMN.hu-n volt egy cikk a válaszkész gondozás-nevelésről, jó volt olvasni. De a sűrűn hivatkozott Dr. Sears ennél többet is tud: van egy szupi hiperaktív/szenzoros ingerkereső gyerekekre szabott tippgyűjteménye, ami a problémás viselkedések pozitív, építő és hétköznapian gyakorlatias kezeléséről szól. Itt olvasható, nekünk nagyon hasznos volt. 

Nem kell több mint egy szögletesebb fiú-karakter vagy némi szenzoros probléma, hogy egy gyerek szokatlanul reagáljon, de bizonyos mértékű normakövetésre, jó társas szokásokra nekik is szükségük van, ebben tudnak támogatást nyújtani az ilyen jutalmazós rendszerek. Rosszul csinálva persze akár a bevásárlóközponti pontgyűjtősdi is eszünkbe juthat, ahol ha hatvanezer forintot odahordtál, megveheted hatezerért azt a joghurtos kanalat, ami a szakáruházban hatszáz forint simán. Jól csinálva megbízhatóvá, rendszeressé teszi a pozitív visszajelzést, kiszámíthatóbb és pozitívabb lesz az otthoni légkör, így a szülőnek-gyereknek egyaránt segít és tényleg békésebbé teszi a mindennapokat.

Ez alapján kerestem egy társasjáték-formátumú valamit a Pinteresten, kitettem a firkatáblára, készítettem hozzá lépkedős figurákat pudingokhoz adott mágnesekből és fotókból. A küldetés annyi, hogy az elcsavargott nyusziknak karácsonyra haza kell érniük a jó meleg üregbe, ahol ajándék várja őket. (Ilyesmi a Plukkido is, de drága és sok a maszlag körülötte). 

Együtt kiszíneztük szépen, az arany mezőknél apró meglepi, a fehéreknél kis ajándék várja a gyerekeimet. 

Lépni ilyenekért lehet:
-szemetet a kukába dobni
-wc-t lehúzni
-cipő, kabát a helyén a fogason
-kérés nélküli segítés, barátságos gesztusok
-nemszeretem utasítások különösebb cirkusz nélküli követése (pl. rendrakás, edények mosogatóba kivitele)

Visszalépni meg ilyenekért
-bunyó
-piszkálódás
-csúnya beszéd
-kiabálás ok nélkül

Nekem magamnak pedig azt a jóságfeladatot adtam erre az adventre, hogy minden apró jót észrevegyek és szavakba öntsek. Eddig egész jó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése