2010. március 18., csütörtök

Segédeszközök, szemléltetőeszközök matematikához

Azoknak a gyermekeknek, akiknek a szakvéleményében vagy a szakértői véleményében a méltányos elbírálást vagy a segédeszközök használatának lehetőségét tanácsolják tanulási nehézségeik, problémáik miatt, nagyon sokat jelenthet egy-egy nyomtatható, a tölltartóba vagy a füzetborítóba csúsztatható számtábla, szorzótábla vagy hasonló egyszerű eszköz, ami esetenként nem egyszerűen könnyítést, hanem a többiekkel való együtthaladás zálogát is jelenti.  A gyerekekkel való foglalkozáskor, fejlesztőórán is szükség lehet ezekre az eszközökre.

A nagyobbaknak számkörbővítéskor vagy átlépéskor segíthet az elsajátításban, belsővé válásban a számokat már nem, csak a térbeli pozíciójukat jelző, elvontabb számolótábla. Százas körben használható a leggyakrabban, de a további oldalakon az ezres, tízezres számkörnek megfelelő számtáblákat találhatunk a tízesével, százasával való számláláshoz, műveletvégzéshez. Jól használható, ha a közvetlen szemlélettől való eltávolodás, absztrakció problémát jelent. Ez például a tízezres számtábla:


A teljes dokumentum letölthető innen.

A kerek tízesekkel, százasokkal, ezresekkel való számlálást segíthetik a táblázatos formájú, kitöltős változatok.




 A kisebb 1-3. osztályos gyerekeknek és szüleiknek, pedagógusaiknak lehetnek hasznosak az alábbi segédeszközök. Elsőként három olyan, amely főleg a gyerekek életét teheti könnyebbé. A/4 vagy kisebb méretűek, genotermbe vagy a matekkönyv hátsó fóliaborítása alá helyezve jól használhatók és nehezen elkeverhetők. Elsőnek innen letölthető a legkisebbeknek való, a korongokkal való számolást segítő tízes és húszas dominókép.     Következőként innen pedig egy sima, hátköznapi, A/4-es egytől százig arab számokkal megjelenített százas számtáblát lehet leszedni.   Az utolsó hasonló eszköz az 1-12-es szorzótáblát tartalmazó, méretében füzetborító-kompatibilis, tehát elveszthetetlen szorzótábla.

A következő dokumentum 120-ig tartalmaz kinyomtatható számkártyákat, alapanyagnak a műszaki rajzlapot javaslom. "Sima" matekórához is jó, és olcsóbb, mint a katalógusból rendelt termék. .Itt találhatóak a nyomtatható, síkbeli "színes rudak" az eredetiekkel megegyező színekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...