2010. március 13., szombat

Rejtvények felsősöknek

Egy kis agytorna!
A felső tagozatosok fejlesztésében fontos a változatos, gondolkodtató feladatok kitalálása, a rugalmas gondolkodás alakítása. Ehhez használható a következő rejtvénygyűjtemény.

Olvasóábrák: a szemmozgás tudatos kontrolljához, olvasástechnika fejlesztéséhez.
Szópiramisok.
Ebben a karikában egy betűben térnek el a szavak a szomszédjuktól.




A teherautós és a virágos feladatban a lehetséges toldalékok összegyűjtése a cél. Fontos feladat, második-harmadik osztályban, esetenként később is gyakori hiba a toldalékok különírása. Talán így, játékos módon megértethető a szótő és toldalék viszonylag szoros kapcsolata.




Ötödikben, a képző-jel-rag témánál jön elő a szavak szerkezetének problémája. Érdemes az eltérő toldaléktípusokat (képző-jel-rag) különböző módon kiszínezni, majd a gyűjtött, leírt szavakat a toldalékfajták szempontjából elemezni. Fontos! Nem összekeverendő a szótagolással!



Az olvasástechnika és a szókincs fejlesztéséhez kapcsolható felső tagozatban az összetett szavak gyűjtése, például a következő ábrák alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...