2010. február 14., vasárnap

2-5-10-es szorzótábla kapcsolata - További feladatok

Vannak gyerekek, akik lassabban képesek elsajátítani a szorzótáblákat, mint az átlag. A szorzással való ismerkedés első évében ők általában az első öt és a tízes szorzótábla körében boldogulnak magabiztosan a szorzásokkal. Nekik készültek ezek a játékos, képes, rejtvényszerű feladatkártyák.

A szorzás tulajdonságaihoz és a szorzótáblák együttes gyakorlásához: Két nyíl helyett egy.

Házak és lakóik: Annak szemléltetésére jó ez a feladat, hogy egy eredményhez többféle szorzás is tartozhat.
A kis emberkéket kell kivágni és a helyükre költöztetni.
 

Szuperkompót:, avagy kompót a kompótban. A logikai kapcsolatok feltárására alkalmas a feladat (részhalmaz fogalma). A szuperkompótba most az ötös és tízes szorzótábla eredményei kerülnek, a csoportosítás szempontjait fejlettségüktől függően önállóan vagy tanítói segítséggel fedezhetik fel. Természetesen a kompótos kép más csoportosítási feladatoknál is használható, ahol részhalmazt kell képezni (pl. főnév-tulajdonnév, hosszú mássalhangzós szavak-hosszú kétjegyű mássalhangzós szavak, páros számok-a négyes szorzótábla eredményei, állatok-emlősök, stb.)
 

Parfümillat: Két halmaz közös elemeit, metszetét kell megtalálni, jelen esetben a kettes és ötös szorzótábla közös elemei alkotják a tízes szorzótábla elemeit. A szám nélküli, színes kártyákra felírva a gyerekek folytathatják a tízes szorzótábla további elemeinek összegyűjtését.


A Parfümillat alapábráját feltettem ide címkék nélkül is, mert alkalmas lehet további csoportosítós feladatokra (2-es és 3-as szorzótábla közös elemei a hatos szorzótábla elemeit adják, vagy lehet úgyis játszani, hogy megállapítjuk, a gyerekek közül kik szőkék, kik a barna szeműek, kik azok, akire mindkettő igaz...)
 

Végül egy nyomtatós-kivágós kártyajáték.  Ki kell vágni a kis kártyákat a mellettük lévő színes mezőkkel együtt, ez lesz a kártya hátulja. Hajtsuk félbe és ragasszuk össze a két oldalát, hogy az egyik felén minta, a másik felén szorzás legyen.
Játékszabály: Ketten játszhatják. A kártyákat meg kell keverni és igazságosan kétfelé osztani. Felváltva húzhatnak a játékosok egymástól, és meg kell mondani a szorzás eredményét. Ha az eredmény hibátlan, a kártyát le lehet tenni az asztalra, sikerült elrabolni a másiktól. Ha hibás az eredmény, be kell tenni a saját pakliba. Akinek először elfogy a kártyája, az győzött. A kártya hátulsó oldalának színe lehetőséget ad egy kis taktikázásra...

 
 





5 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy benéztél hozzám. Érdekes és hasznos blogod van! Szükségem van nekem is jó ötletekre, mióta a nagyobbik kislányom iskolás lett.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Maresz, te vagy az első kommentelőm, nagyon boldoggá tettél. Remélem, sok haszos dolgot találsz.

    VálaszTörlés
  3. köszi a sok infót!
    a lányom most másodikos és sok segítséget kaptunk a szorzótábla gyakorlásában.
    üdv_attila

    VálaszTörlés
  4. Szívesen! Örülök, hogy segíthettem.

    VálaszTörlés
  5. köszönöm!
    nagyon sok segítséget nyújt a szorzótábla tanításában és a közöttük lévő összefüggés felfedeztetésében!
    Kata

    VálaszTörlés

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...