2018. június 28., csütörtök

Szenzorosbarát otthoni környezet 2.

Nálunk a szenzorosság masszív idegrendszeri éretlenséggel párosult, különösen érintetett volt a mozgástervezés és a finommotorika. A nyugodt, helyhez kötött tevékenykedés eleinte nem nagyon ment. Andris 3-4 éves korában csak viszonylag nagyméretű dolgokkal tudott elmélyülten játszani: WC-papír gurigákból, kajadobozokból, féltéglákból építgetett leginkább. No meg cipelt, rohangászott.

Szenzoros-matatós dolgok: gyurma, ujjfesték
3-4 évesen a maszatolás kötötte le leginkább, az ujjfesték, a gyurma. Néhány éve rengetegféle masszív gyurmázós kisjárgányt lehetett kapni. Ezekkel liszteztünk, daráztunk, homokgyurmáztunk évekig. Az ilyesféle játékok során sikerült egy helyben tartani és nyugodt játékra bírni. Mintha kicserélték volna. Most, 7,5 évesen is ezek az alapjátékok itthon, hozzá jött még az intelligens gyurma és a slime.



Építőjátékok
Hamar rájöttünk, mi az, ami hasznos a számára, ugyanakkor le is köti. A "gyári" fejlesztő játékék általában elég unalmasak, szimplák egy ingerkeresőnek. Vagy egy kreatívnak. 5 éves kor körül jött el az építős korszak, amikor a mozgástervezés képessége a fejlesztések hatására javulni kezdett.

A legkönnyebben használhatóak az ügyetlenebb kezeknek a nagyméretű csőépítő (Quercetti) Van hozzá síp is, jó nagy zajt lehet csapni, de élvezi. Mi kevésbé, de mindegy.


Jó volt még a Zoob, ennek előnye, hogy van egy csomó kisméretű kiegészítő készlete, névnapra-szülinapra mindig jó meglepi volt. Hogy ne egyen meg a rumli, olyan játékokat szoktunk választani, amelynek sok kis "alkészlete" van és ezeket nagyobb kosarakba gyűjtjük, amik fokozatosan telnek. Így hosszabb távon is izgalmasak maradnak mind a három fiúnak. 

Tüskeépítő, az alapelemekből nagyon könnyű egy kis kocsialvázat összehozni, a felépítményhez pedig csak fantázia kell, ügyesség kevésbé. Ez is fokozatosan gyűjthető. 




Kicsit már nehezebb, de síkban is használható a korongépítő.


A duplót csak kb. 5 évesen szerette meg. Még most, 7 évesen  is javában duplózik,


Útmutató
A legózás csak 6 éves kor körül vált élvezetessé, több apró fokozaton át tanulta meg az útmutató alapján építést. Nagyon hasznos volt a térlátás, türelem, kitartás fejlődésében. Nálunk az ágyneműtartóban van összeborítva az összes, a két legfrissebb nagy készlet kivételével. A Lego filmet többször is megnéztük, mire megértette, mire jó az Útmutató.  


Egyszer a Vaterán vásároltam egy nagy csomag használt, ömlesztett Bionocle alkatrészt, amelyeket Lego pöckökkel és csapokkal lehet összeilleszteni, Fantáziarobotok végtelen sora készült belőlük, de ez a játék akkor vált élvezetessé, amikorra megszilárdult a testsémája.
 

Most már a nagyon kemény, direkt ceruzás feladatok kivételével mindent képes használni, öltözik-vetkőzik, de a cipőkötést csak kerülgetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...