2010. március 21., vasárnap

Szó- és képanyag szókincsfejlesztéshez

Az alapvető főnevek és fogalmak (állatok; étel, ital; gyümölcsök, zöldségek; iskola; otthon; ruhák; kalendárium.) gyakorlásához sok helyen megvan a Szókincs képesdoboz, amely kiváló, de a folytatáshoz, a fogalomkészlet gyarapításához még sok hasonló kártyára lenne szükség. Az eredeti készlet ára ráadásul meglehetősen borsos. Készítettünk egy "házi" változatot, különféle korosztályokhoz, szóképekkel kiegészítve, hogy az írásgyakorlásra is alkalmas legyen. Ilyen felépítésű-elrendezésű mindegyik lap:


Első-második osztályosoknak javasolt:

 Játékok


Harmadik-negyedik osztályosoknak javasolt:

Szerszámok
Kerti szerszámok
Konyhai eszközök
Egzotikus állatok
Hazánk állatai
Madarak
Rovarok
Épületek
Fegyverek
Lakberendezés


Felsősöknek javasolt:
Tájak

Emberek

Hangulatok

Sportágak
Virágok.


Kincset érnek a régebbi, színes alapszintű nyelvkönyvek, kiváló tematikus képanyagokat lehet összeollózni és ragasztani belőlük a felsősök számára. Lakberendezős-alaprajzos újságok kész fotókkal hasznosak lehetnek a térbeli tájékozódás fejlesztéséhez. A természeti környezethez a Természetbúvár újság természetfotóit javaslom. A sort a végtelenségig lehet folytatni, a legmotiválóbb talán a sok-sok képeskönyv, album használata.

1 megjegyzés:

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...