2010. március 23., kedd

Szövegértések nagyoknak

Hetedik-nyolcadik osztályban a fejlesztés céljai közt alapvetően fontossá válik az olvasás eszközként használata és a tanulás technikájának megtanítása. Pár ötlet, ami hasznos lehet, s egyben megadja a vezérfonalat:
-az ismeretlen szavakat beszéljük meg. Érdemes használni az Értelmező Kéziszótárt, hogy az ismereteit a diák önállóan is gyarapítani tudja,. Segítség, gyorsítás a keresésben a kezdőbetűk  cetli-cellux módszerrel való, regiszterszerű kiemelése.
- sok diáknak nehéz a lényeg kiemelése. Haladjunk mondatonként, keressük a legfontosabb szavakat (ki, hol, mikor, mit,  milyen, stb.). Ha már gyakorlottak, a következő szint a bekezdéseken belül a legfontosabb mondat, tételmondat megkeresése, ha van ilyen.
-a tételmondatok alapján, ahány bekezdés-annyi vázlatpont, egészen könnyedén lehet vázlatot alkotni. Rövid, lényegre törő részcímeket alkossunk együtt
- a megjegyzést megkönnyíti a szöveg átírása gondolattérképpé, főleg a jól tájékozódó, jó vizuális emlékezetű diákoknál.
- emlékezeti problémáknál használhatunk mnemotechnikai eljárásokat a tanulás segítésére. (betűszó, memóriafogas, fontos szavakból mondatalkotás, stb.)
Használjuk a normál, iskolai tankönyvek szövegeit, pl, a töri- vagy kémiakönyvet a technikák használatához. 

Kiváló PowerPoint előadás tölthető le a témával kapcsolatban, (tan.modszertan.ea.ppt) jól használható memóriafogas-képsorozattal és gondolattérkép-példákkal Petkes Csaba honlapjáról: http://www.studio-didakt.hu/page24.php

Néhány feladatsor a témához, nehézség szerinti sorrendben:
 Alapozó feladatsor, nyelvi fejlesztő feladatokkal: http://www.mediafire.com/?mzbim1lmdoy
Betűpótlást igénylő szöveg az ö,ő gyakorlásához, külön feladatsor nélkül, de az előző lépéssorral feldolgozható: http://www.mediafire.com/?tmy0zzbwgiy
Hasonló szöveg az o, ó időtartamához: http://www.mediafire.com/?zd4xezzznkz
Szövegértések:
Miért dörög az ég? http://www.mediafire.com/?nndy3qvmwmm
Bonobók: http://www.mediafire.com/?mtjwxgmmyj4
Gyöngybagoly: http://www.mediafire.com/?j3dqzwdtwvm
Dohányzás: http://www.mediafire.com/?i0vrdkmt2ka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése