2010. március 12., péntek

Sok gyereknek nehéz: Ü-ű

Az ü-ű betűk sok gyereknek jelentenek gondot, akár még második-harmadik osztályban is, főleg, ha a gyermekünk még nem tudja biztosan megkülönböztetni az egyes beszédhangokat. Az ú vagy az ő hanggal-betűvel tévesztik össze az ű hangot-betűt a leggyakrabban. Vannak olyan első osztályos olvasókönyvek (a celldömölkire gondolok), amelyek betűsorrendje garantáltan betűtévesztést okoz a kicsit is bizonytalanabb gyermekeknek.

A következő feladatlapok ezt a betűt gyakoroltatják a szavak és a mondatok szintjén. Az első borítékos feladat első-második osztályos gyermekeknek készült.

A szavakkal írás vagy nyelvtanórán garantáltan találkoznak a gyermekek, a szókártyákat érdemes alapos megfigyeltetés után négy-ötösével emlékezetből leíratni, majd ellenőrizni. 

A második feladatlap már tartalmaz néhány rikább kifejezést is. 

A harmadik feladatlap azoknak a gyermekeknek készült, akik mondatoka már ügyesen olvasnak, és haladnak a szövegek olvasása felé. Találós kérdéseket kell elolvasni és megfejteni rajzzal. A Süni c. olvasásfejlesztő munkafüzetben nagyon sok hasonló feladat található).

További gyakorláshoz egy rövidk feladat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...