2018. augusztus 13., hétfő

Retró olvasókák újratöltve


Néhány hét kell már csak, hogy a kis elsősök megismerkedjenek az első betűkkel. Ezt követi az olvasástanulás olyan mérföldköve, amely sok kisgyereknek gondot okoz: az összeolvasás. Nélkülözhetetlen, de korántsem könnyű lépés. Itt indul a biztos olvasástechnika kialakulása. Két fontos dolog kell hozzá: biztos betűismeret és a hallott szavak hangokra bontása-összeillesztése. Ebben a folyamatban legnagyobb mértékben a látásunkat,hallásunkat és a munkamemóriát használjuk többek között.

Van olyan kisgyerek, aki egy-két nap alatt megérti az összeolvasást. A legtöbb gyereknek szüksége van egy-két hétre, mire belejön, s vannak néhányan, akik több hónapig is bajlódnak vele (gyakran ők sem feltétlenül diszlexiások, csak az analízis-szintézis lassan érik). 

Mi az, ami könnyebbé teheti ezt a folyamatot? Egy lehetőség a mozgás és tapintás bekapcsolása, a multiszenzoros tanulás. Nem újdonság ez, a régi idők tanítói is használták. Gondolhatunk például a fonomimikára. A nyolcvanas-kilencvenes években  elszórtan felbukkantak hasonló ötletek tanítói kézikönyvekben, ötlettárakban. 

Az első lépés két hang összekapcsolása, két betű összeolvasása. A Meixner-módszerben először magánhangzóhoz olvasunk mássalhangzót, hogy az esetlegesen ejtett segédhang zavaró hatását amennyire lehet, kiküszöböljük. Néhány nap műlva következik a mássalhangzóval kezdődő szótagok olvasása, amely általában nehezebb a kis kezdő olvasók számára. Ezen szótagok némelyike értelmes, mások kezdőszótagként foghatók fel, amit értelmes szóvá lehet kiegészíteni. 

A régi könyveket elővéve ötletes papír alapú mozgatható, forgatható, lapozható, hajtogatható kis eszközöket találni, amelyek  a legó összepattintásához hasonló, egyszerű mozdulattal egészítik ki az összeolvasás mozzanatát. Segítik az olvasás irányának rögzítését is.

A nehezen megülő, eleven és a folyton matató-pakoló gyerekeknek sokkal motiválóbb egy működő papírkütyü, mint egy tankönyv

Magánhangzóhoz olvasunk mássalhangzót
Általában betűmozi néven fut a kis hasítékos papírkeret, amelybe egy betűkkel ellátott szalagot fűzünk és minden összeolvasás után egyet lépünk lefelé. 



A hajtogatós szirmú betűvirágnál kívülről olvasunk befelé. 


Mássalhangzóhoz olvasunk magánhangzót
A Milton-kapcsos korongok közül az alsón vannak a magánhangzók, a felsőn pedig a kezdő mássalhangzó és az összeolvasó ablak. 


Tűzőgéppel kis könyvecskét is készíthetünk, ahol a kezdő mássalhangzó változik, a magánhangzó állandó.

Nyomtatható változatban is elkészítettem ezeket, csak a betűket cseréltem ki. Milton-kapocs és tűzőgép kell majd az összeállításhoz. 

Színesben:

és fekete-fehérben:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...