2018. március 7., szerda

Szenzorosbarát otthoni környezet 1.

A szenzoros (vagyis inkább minden) gyereknek sok inger kell, de nem akármilyen: leginkább egyensúlyi, taktilis, mozgási, saját test érzékelését segítő stb. Ki kell elégíteni a fejlődő agy éhségét, szomjúságát, de nem tab, telcsi, PS4 és kütyümütyü által nyújtott látványfőzelékkel. (Na jó, online mesék azért néha...Ninjago-Nexo-Chima triumvirátus esős napokra) 

Nekünk az működik, hogy rossz idő esetén délután tulajdonképp tornateremmé? ugriparkká? engedjük változni a lakást, amíg a gőz kieresztődik. Ha jó idő van, persze irány a szabad levegő. Egyszerűen muszáj aktivizálni magunkat, nekünk felnőtteknek is jót tesz, ha felvesszük a ritmust. Ajándéknak gyakran választunk fejlesztő eszközöket, sportszereket. Ez nemcsak a szenzoros gyereknek jó, hanem a tesóknak is, hiszen nálunk három a fiú, a két kisebb is eleven, vagány legény.

Most már jön a tavasz, de az esős, havas, ködös hideg napokon a gyerekek éppúgy mozogni vágynak, zsizsegni-nyüzsögni akarnak, mint a napsütésben. Ha ezt nem veszik tudomásul a felnőttek, ne csodálkozzanak, ha nyakukba kapják a zivatart meltdown vagy gátszakadásos hisztiroham formájában. Szóval: mozgás=béke.

Nagymozgásokat ügyesítő eszközök otthonra

Nemcsak azért kell a felszerelés, hogy ügyesedjen a nagymozgás, hanem mert megnyugtatóak ezek a játékok.  Még a legeseménytelenebb, legsikeresebb óvodai napon is jön haza valamennyi stressz, hát még a frontos, rosszabb napokon. Sok olyan szitu van, ami elárasztja az agyat ingerekkel, de a gyerek az oviban valamennyire tartja magát. Az otthonnak olyan helynek kell lennie, ahol ezek a feszkók biztonságos körülmények között kijöhetnek, persze bizonyos határok között. Késő délután lejjebb vittem az elvárásokat: a rombolás, verekedés tilos, de a mozgás szabad.

Ennek legfontosabb otthoni eszköze szerintem a testünk: erős szenzomotoros ingerlést ad a birkózás, párnacsata, zsipp-zsuppozás (amíg a csontozatunk bírja). Sokszor, ha fáradt vagyok, a kismatracon lefekszem a földön és hagyom, hogy mászkáljanak rajtam, csiklandozzanak. A kötődést is segíti. Szelídebb hangulatban jöhet az összebújás, a térdem alatt átmószós bújj-bújj zöld ág vagy huszonötször.

Mi van még a tarsolyban?


Első: minden játékok királya a Kinyitható Kanapé. A kettest és a hármast szembefordítjuk és összenyitjuk. Faltól-falig rohanópálya, dzsungel és ring egyben.
Ez pedig egy dzsungeljáró gőzhajó. A változatok száma végtelen egy 3:2:1-es ülőgarnizúránál, volt már híd, autópálya-baleset, mocsár, s még ki tudja, mi. Mostanában minden este hajótörés és tutajépítés van. 

Második: olcsó önkinyitó sátor és mászóalagút.  Ugrálnak benne. Kedvenc játék: Mi kel most ki a tojásből? (Általában sárkány, ami ordít párat, aztán megszelídül, beül az ölembe aludni.) Gondolkodom, hogy jó sok labdával labdakuckóvá alakítom, de még puhulnom kell, egyrészt a helyigény miaat, másrészt ez legalább napi 100 labda összeszedését jelentené a számomra.
A mászókukac szépsége, hogy a mászással aaz írás-olvasáshoz szükséges agyterületeket is megdolgoztatjuk egy kicsit. Minden korosztály használhatja, bébitől az iskolásig. Összecsukható, kis helyen elfér. 


Harmadik: kiságymatracok szivacsból. Nagyon fantáziadús darab: Tornaszőnyeg, szűk résben alagút, fotelban ívesen félbehajtva iglu, dózerlap, kenyér, amiben a gyerek a hamburgerhusi, stb. 

Negyedik: fitball-labda. Még TSMT-hez kellett, de bent maradt. mert sok mindenre jó: ugrálni, gurigatni, ráülni-feküdni-térdelni, a labdaelkapás-pattogatás tanulásának első fázisában akár gurigázni, labdázni is.Ötödik: egy polifoam felaprításával kapott négyzetek és tappancsok, mocsárjáráshoz, ugróiskolázáshoz, és olyan gyakorlatokhoz, ahol mást-mást csinálnak a kezek és a lábak


Hatodik: kötelek. Pókháló készítéséheez, végigjárható útvonalakhoz, egyensúlygyakorlatokhoz, kötélhúzáshoz. Grafomotorika előkészítéséhez, formák alkotásához, végigjárásához. A gyerekszoba ajtófélfájában van fent három hintacsavar, azokkal daruzni is szoktunk. A használata felügyeletet igényel, hajlamosak balesetveszélyesen magukra vagy a nyakukra kötözni.


Hetedik: gördeszka, mindenféle testhelyzethez és nehéz dolgok húzásáhozt-tolásához.
Nyolcadik: boxzsák, agresszió- és feszültséglevezetéshez, de hemperegni is lehet rajta, vagy húzkodni nagy erőlködve a földön, ami segíti a saját test érzékelését.

Egyebek:: Néha behozzuk a rollereket is, gyorsan lemosom és megtörlöm a kerekeiket, aztán engedek néhány nappalikört. Van egy elliptikus trénerünk is, azt is használhatják. Az összes bébijárgány is folyamatos használatban van, meg a kerekes tároló dobozok is, egymást húzzák-tolják benne a fiúk.  
Ezek az egyszerű eszközök bármivé változhatnak, mozgósítják a fantáziát, segítik feldolgozni a napi stresszt és a fejlődéssel járó problémákat. A sort persze a végtelenségig lehetne folytatni, de hát a család pénztárcája sem végtelen...

Szeretném a posztot folytatni a finommotoros-taktilis megnyugtató tevékenységekkel, amelyek szerintem táplálják az idegrendszert, szóval folyt. köv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése