2018. március 12., hétfő

Síkdominó és kockajáték az analízis-szintézis fejlesztéséhez

A legutóbbi bababörzén találtam egy kincset, összegumizott kártyapakli formájában: egy fekete-fehér négyzetekkel és háromszögekkel mintázott síkbeli dominót. Korosztályi ajánlása szerint 8 évesnél idősebbeknek ajánlott, egészen 99 éves korig.


Játék közben közben minden egyes dominólapot gondolatban négy részre kell osztani és végiggondolni, hogy az alábbi mintakészletből hogyan is áll össze a dominólapon látható kép.

Aki ki akarja próbálni, itt vannak a dominólapok. Rákattintva nagy méretben nyílik meg és már nyomtatható is.





Valóban jó kis időtöltés lehet, de ahhoz, hogy ez működni tudjon, már jól bejáratott vizuális analízis-szintézis készség szükséges. Kisebb, 5-7 éves gyerekeknél ez a készség még erősen alakulóban van. Nekik egy egyszerűbb változatra van szükség. Ehhez  kerestem négy építőkockát, fehér akrillal lealapoztam, aztán feketével rájuk festettem a mintát, illetve egy kicsit bonyolultabbat, a Tükörjáték kockáihoz hasonlókat. Valójában elég a poszt második képének ábráit kétszer-kétszer egy kocka oldalára mázolni, sokkal egyszerűbb úgy. 


Azt gondolom, a kockák forgatásával a kisebb gyerekek párosító vagy kirakószerűen elő tudják állítani a lapon látott formát, vagy kikeresni a megfelelő képet. Néhány ilyen játék után pedig jöhet a síkbeli dominózás. 
Nálunk ma lesz a tesztüzem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...