2018. április 10., kedd

Betükből képeket 2. - A magyar ábécé

Ha már a kisbetűk tanulásánál tartunk, a Youtube adott be múltkor egy videót, hogyan lehet betűkből képeket alkotni. Jó az ötlet minden nyelven és minden olvasástanítási módszernél is működik. A grafika is ötletes. Nézzétek csak:
Aztán elgondolkoztam, hogy a magyar betűkhöz-szavakhoz is milyen jó lenne valami hasonló. A betűkből pár egyszerű vonallal és némi színezéssel alkotni egy olyan képet, amelyet  hétköznapi rajztudással sem ördöngösség elkészíteni. (Hasonlóak szerepelnek egyébként Besztercei Enikó Másképp c. könyvében). 
Jól rajzoló gyerekek maguk is megrajzolhatják, vagy ha kell,  a felnőtt is besegíthet, részfeladatot bízva a gyerekre. Olyan képeket választottam, amihez könnyú kiinduló mesét, verset, mondókát (uram bocsá animációt) találni. Erre az eredményre jutottam:
Ezek a képecskék talán könnyebbséget jelenthetnek az olvasni tanulóknak.  Azután az is szembe jutott, hogy a magánhangzók elég ciki társaság, rengeteg differenciálási feladatra van szükség az olvasástanuláskor, hogy össze ne kavarodjanak, ezért készítettem egy nyomtatható-vágható-laminálható válogatást betűtárcsához, megfordítható kártyákhoz, betűdobókockához, betűlottóhoz, memoryhoz. Katt a képre és mehet a nyomtatás. 

Hasonlóképp kigyűjtöttem az egyjegyű és többjegyű mássalhangzókat is. 

Egyjegyűek: 


Két- és háromjegyűek:

Rajzban biztos sokkal jobbak vagytok, rajzoljatok szebbeket, az ötletet vihetitek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése