2017. november 28., kedd

5+2 játék a tízes számkörhöz

Nagyovisoknak vagy elsősöknek szánom ezeket a játékokat, iskolaelőkészítésre-gyakorlásra. Olyanoknak, akiknek a számolgatás az érdekes és vonzó, ez viszi el majd a hátán a finommotorikát fejlesztő matatgatást. Papírt-ceruzát viszont egyáltalán nem igényelnek.

1. Kétkarú számlépcső duplóból
Benne van a síkból-térbe és vissza dimenzióváltás, rajzolvasás, mintakövetés és önellenőrzés gyárilag, az önállóságot és kitartást is fejleszti.
8-12-es alaplapot egy A/4-es lapra teszünk, két oldalára írjuk a számokat. Kell még 60 db kiskocka és mehet az építészeti remeklés...


2. Rakosgató mágneses építővel
Anyóspajti kedvenc fémtálcájára fog ragadni az a mágnes, a gyerekek által választott formában. Például karcsú minaretként. Alább feltettem a két nyomtatható alapképet. Nagyon jó vizuális megerősítést ad a számképzetekhez. Utána tuti, hogy nekiállnak kísérletezni a mágnesekkel, mi van vasból a házban, mire ragad...

3. Csipeszelés 1.
Tetszés szerinti formát kivágunk, számot rajzolunk rá és ugyanannyi csipeszt kell rácsippenteni.  Az ötlet nem a sajátom, innen vettem, dínórajongók sok-sok játékötletet vehetnek a posztból. 



4. Csipeszelés 2.
Google vagy Pinterest pajtás bőven ontja a találatokat a "Count and clip cards" keresőszóra, és bölcsen teljesen konyhakész, nyomtatható ötletek jönnek. Lehet válogatni, vágni, ragasztani vagy laminálni, majd a hátlapra önellenőrző pöttyöt rajzolni. 


5. Dominó válogató
Számkártyát teszünk kis edénykékbe vagy dobozokba, és megkeressük az annak megfelelő dominólapokat vagy kövecskéket. Ez már egy nehezebb változat, előkészíti a bontást, összeadást.
Plusz: Két gyári játék, ami játékosan és hatékonyan tálalja a témát.

1. Bigjigs Counting numbers
Egyfajta felturbózott Montessori-torony, amivel szívesen és egyre tudatosabban matatnak egytől hat- hétéves korig bármilyen korú gyerekek.

2. Ravensburger Logo4

Klasszikus kirakó,társassal kombinálva,  két fokozatban.
Az a közös ezekben a játékokban, hogy a négyévesnek éppúgy kihívás a maga szintjén, mint a hat-hétévesnek, egyszerre, vagy akár együtt is tudnak játszani ezekkel a játékokkal a saját szintjüknek megfelelően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legtöbb nyolcadikas használja a tanuláshoz a chatbotokat, de a hallucinálásról mit sem tud

  Sok helyen olvasni, hogy a tanulás és a tanítás a chatbotok megjelenésével már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Ahogy tapasztalom,...